Patiënten met leververlittekening kunnen complicaties ontwikkelen, zoals vochtophoging in de buik en slokdarmspataderen. Deze complicaties kunnen behandeld worden met een Transjugulaire Intrahepatische Portosystemische Shunt (TIPS). Dit is een kunstmatige verbinding tussen de poortader en de onderste holle ader.


Een op de drie patiënten ontwikkelt na TIPS-plaatsing periodes van (ernstige) verwardheid of bewustzijnsdalingen. Dit wordt hepatische encefalopathie (HE) genoemd. HE zorgt voor een slechtere kwaliteit van leven en meer ziekenhuisopnames. HE wordt behandeld met lactulose en indien dit onvoldoende werkt wordt ook rifaximine toegevoegd. Deze behandeling wordt nog niet vóóraf aan plaatsen van een TIPS gegeven.

Doel

Het doel van dit multicenter, gerandomiseerde, placebo gecontroleerde onderzoek is het verminderen van het aantal patiënten die na plaatsing van een TIPS een episode van HE krijgen door vóóraf te starten met lactulose en rifaximine.

Studieduur

De studie duurt in totaal 12 maanden, waarvan ruim 3 maanden met lactulose en rifaximine. (Start 72 uur voor TIPS plaatsing). Vervolgens follow-up tot één jaar na TIPS plaatsing.